Witam,
Przystępuję do pierwszego warzenia. Rozpoczynam od zacierania, a co! Jutro start. Nabyłem zestaw zaciera PRO z CP wraz z zestawem surowców do Kolsha. Wiosna się zbliża, zainspirowany piwem Jana Szały myślę, że będzie to strzał w dziesiątkę.
W instrukcji z CP mam dwie przerwy:
maltozowa - 50 minut
dekstrynująca - 10 minut
Chmielenie:
40g lubelskiego na początek
10g w 50 minucie.
Nie wiem jak to zrobię bo otrzymałem z zestawem łącznie 40 g chmielu. Zastanawiam się, czy nie zrobić pół na pół podziału 20g na początek i 20g na 15 minut przed końcem. Nie chciałbym uzyskać zbyt mocnej goryczy.
Jakieś uwagi/propozycje, słowa otuchy mile widziane. Pozdrawiam
Przystępuję do pierwszego warzenia. Rozpoczynam od zacierania, a co! Jutro start. Nabyłem zestaw zaciera PRO z CP wraz z zestawem surowców do Kolsha. Wiosna się zbliża, zainspirowany piwem Jana Szały myślę, że będzie to strzał w dziesiątkę.
W instrukcji z CP mam dwie przerwy:
maltozowa - 50 minut
dekstrynująca - 10 minut
Chmielenie:
40g lubelskiego na początek
10g w 50 minucie.
Nie wiem jak to zrobię bo otrzymałem z zestawem łącznie 40 g chmielu. Zastanawiam się, czy nie zrobić pół na pół podziału 20g na początek i 20g na 15 minut przed końcem. Nie chciałbym uzyskać zbyt mocnej goryczy.
Jakieś uwagi/propozycje, słowa otuchy mile widziane. Pozdrawiam
Comment